Magazin

Légy ott!

Leírás

Csömört mindig is az élénk közösségi élet és a helyi kultúra sokszínűsége jellemezte, amely három nemzetiségéből és immár négy vallási felekezetének modern világunkban való együttéléséből fakad. Az elmúlt években minden eddiginél több, igen magas színvonalú esemény, program jelent meg a művelődési ház, a könyvtár és közösségi tereink palettáján. Legutóbb a település egyik legnépszerűbb kirándulóhelyén, hagyományteremtő céllal rendezték meg a nyárbúcsúztató Tófesztivált.
A művelődési ház programkínálata is jelentősen bővült az elmúlt években, színházi előadásokkal, író-olvasó találkozókkal, fiataloknak szóló koncertekkel. A Művház terasz, Kultúrkvíz elindításával, amellett, hogy remek kikapcsolódási lehetőséget kínálnak, a nyári programkínálat is bővült a településen.
A Sinka István Községi Könyvtár, amellett, hogy alapfeladatát látja el, előadásoknak, kiállításoknak és könyvbemutatóknak ad otthont.
A közösségi terek egyre több lakossági, civil kezdeményezésű rendezvény helyszínei, amelyeket közösségépítő jelleggel szerveznek egy-egy településrész lakói, vagy kifejezetten a csömöri családok igényeit képviselve.
A rekreációs területek bővítésével, kialakításával új közösségi programok jöttek létre a környezettudatos szemléletmód, valamint a sportosabb szabadidős elfoglaltságok népszerűsítésére. A Csömöri Körtúra kialakításával gyalogos- és kerékpáros túraútvonala is lett a településnek, amely a helyi természeti és kulturális értékek előtérbe helyezését is célul tűzte ki. A település természeti adottságainak felfedezését tűzte ki célul a nordic walking szakosztály által szervezett Csömöri Csatangoló is, mottójuk: Csömörön itthon vagy, ismerd meg jobban! A Föld napja rendezvény a környezettudatos szemléletmód elősegítését célozta meg, akárcsak az iskolások számára meghirdetett Autómentes nap. A Bringafeszt és a Sportnap a mozgás örömét kínálja, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
A széles programkínálat átláthatóságára 2012 óta a „Légy ott” havi programfüzetből tájékozódhatunk, emellett a Kultúrmix kiadvány a Petőfi Sándor Művelődési Ház programjait, csoportjait foglalja össze. Mindkét kiadvány ingyenes, minden csömöri háztartásba eljuttatják.

Publish on 09 October, 2019

Címkék

Együtt a közösségért

Leírás

A legendás, régi csömöri strand területét, azaz ahogy manapság hívjuk, a Régi Strand teret 2018-ban szerezte vissza az önkormányzat, hogy ökoparkot és tanösvényt alakítson ki ott. Azóta több környezetvédelmi célú esemény helyszíne volt a tér, amelyet folyamatosan fejlesztenek. Hamarosan befejeződik a közösségi kemence építése is, a tesztüzem jól sikerült: Oláh Rita és Szentmártoni Imola segítségével hihetetlenül finom kovászos kenyerek sültek a kemencében.
Csányi Sándor, Csömörön élő színművész tavaszi, nagy sikerű önálló estjének teljes bevételét a csömöri erdők felújítására, őshonos fák betelepítésére és újabb zöldterületek kialakítására ajánlotta fel. A késő ősszel kezdődő fatelepítéseket szimbolikus akcióval, 2 fa, egy szomorúfűz és egy ámbrafa elültetésével indította el. A felajánlásáról és Csömörről beszélgettünk vele.
A Régi Strand téren épített közösségi kemence Kóbor József kemenceépítő-mester, építész keze munkáját dicséri. A közösségi kemence használatát csoportos rendezvényekhez lehet igényelni, bérleti díja nincs. A kemence helyes használatához a későbbiekben lesznek tanfolyamok, némi ízelítőt már kaphattunk a készítőtől.

Publish on 08 October, 2019

Címkék

Balaska Márk bronzérmes lett a kajak-kenu világbajnokságon

Leírás

A csömöri Balaska Márk Apagyi Leventével bronzérmet szerzett a kajakpárosok 200 méteres számában a szegedi gyorsasági kajak-kenu világbajnokságon. A csömöri önkormányzat által is támogatott sprinter két világbajnoki aranyérem után ezúttal egy szépen csillogó bronzzal tért haza. Rövid interjú a felkészülésről, új párjáról, a billenővel indult futamról, és természetesen a további tervekről.

Publish on 29 August, 2019

Címkék

El nem apadó kút – A Csicsörke Néptáncegyüttes jubileumi gálaműsora

Leírás

A 20 éves Csicsörke Néptáncegyüttes jubileumi gálaműsora. Közreműködik a Cirkalom Néptáncegyüttes (Topolya), és a Csicsörke Néptáncegyüttes csoportjai. Muzsikál az Erdőfű és A Banda zenekar.

Publish on 29 August, 2019

Címkék

Hermányos Mária: GYÖK-erek hangképversek (könyvbemutató)

Leírás

Hermányos Mária: GYÖK-erek hangképversek című könyvének könyvbemutatója.

Publish on 29 August, 2019

Címkék

Lezárták a Széchenyi utca egy szakaszát

Leírás

Lezárták a Széchenyi utcát a Rozmaring utcától a Laky sarokig a víznyomócsövek cseréje és útfelújítás miatt. A DMRV kérésére a munkálatok alatt a Széchenyi utcában teljes pályás útlezárás lesz.
Az önkormányzat azonnal elkezdi az út felújítását azokon a szakaszokon, ahol a DMRV már befejezte a víznyomócsövek cseréjét.
Az útlezárás alatt a következő forgalmi változásokra kell számítani:
A Rozmaring utca torkolatát egy hétig lezárják.
A Fecske és a Sas utca a Rét utca felől zsákutca lesz.
A busz a Laky körforgalom – Laky bekötőút – Rét utca terelő útvonalon közlekedik mindkét irányban. A Rét utcába a 3,5 tonnás járművek – a busz kivételével – továbbra sem hajthatnak be. A Rét utcában megállási tilalom lesz, az ideterelt forgalom biztosítása érdekében. A Fecske utcai megálló ideiglenesen megszűnik. Az utasok a Csalogány utcánál kialakított ideiglenes megállóhelyen tudnak le- és felszállni a buszra.
A Széchenyi utcába az ott lakók behajtása a reggeli és esti órákban biztosított lesz, de ezeket előre egyeztetni kell a helyszínen lévő kivitelezővel.
A felújítás várhatóan a szeptember 9-ei héten befejeződik.

Publish on 12 August, 2019

Címkék

Csömör TV Aktuális: Fontosabb hírek röviden

Leírás

Folytatódnak a fejlesztések a faluban: leaszfaltozták az Árpádföldi, Könyves Kálmán, Corvina és Mária utcát. Elkezdődött a Széchenyi utca Rozmaring utca és Laky sarok közötti szakaszának, valalmint a Középhegyi utca Harangláb utcáig történő felújítása.
Felújítják és kibővítik az általános iskola ebédlőjét és udvarát.
Nyár végéig minden pénteken kellemes kikapcsolódást nyújt a Művház Terasz kulturális és szórakoztató programsorozat.
Bölcsődéje lesz Csömörnek. A beruházás 320 millió forintba kerül, ebből 224 millió forint a pályázati támogatás, és 100 millió forint az önkormányzati önrész. Az önkormányzat a beruházás megvalósításához egy 3000 négyzetméteres ingatlant is biztosít.

Publish on 12 August, 2019

Címkék

Újdonságok és rekordszámú külföldi nevezés a 7. Csömöri Bringafesztiválon

Leírás

Számos újdonsággal szolgált a 7. Csömöri Bringafesztivál. A versenyzőket felújított, és új ugratókkal, döntött kanyarokkal nehezített versenypálya fogadta. A visszajelzések alapján az új pálya felveszi a versenyt a nemzetközi legelismertebb pályákkal, és erőnlétileg is az élmezőnyben van, hiszen a rengeteg emelkedő és a technikás lefelék miatt a versenyzőknek nemigen jut idejük pihenésre.
A Bulgárkertben megújult programok és igazi fesztiválhangulat várta a látogatókat. Az eddig megszokott programokon túl – koncertek, ügyességi játékok, ügyességi pályák, extrém kerékpáros bemutatók – idén a hangulat „plázs” jelleget kapott: párakapuval, napozóágyakkal, babzsákokkal és napernyők sokaságával, a kicsiket pedig óriáshomokozóval fogadták. Stílusosan az autóverseny és a palacsintasütés is bringafüggő volt, az érdeklődők ugyanis kipróbálhatták az energiabringát.
Nemcsak a versenyzők részesülhettek elismerésben: a Bringával jöttünk! pályázaton ezúttal a 2.d osztály bizonyult a legsportosabb osztályközösségeknek, a pumpaversenyen pedig hét korosztály mérettette meg magát.
A Csömör Nagydíj nevezési csúcsot hozott, hiszen az olimpiai kvótafutó-sorozat miatt kiemelt jelentőségű a viadal a külföldi versenyzők körében. Az elit mezőnyben a tavalyi győztes, a világranglista 15. helyén szereplő lengyel Bartlomiej Wawak diadalmaskodott, utána azonban a hazai sztárok következtek a dobogón, sorrendben: az olimpikon Parti András, az ifjú reménység, Fetter Erik, a csömöriek büszkesége, Valter Attila és a szintén csömöri nevelésű Dina Márton. Az elit hölgyek mezőnyében a Cube-Csömör feltörekvő csillaga, Schmidel Regina az osztrák Lisa Pasteiner és a lengyel Gabriela Wojtyla mögött megcsípte a dobogó alsó fokát.

Publish on 04 July, 2019

Címkék

Pillanatképek a 7. Csömöri Bringafesztiválról

Leírás

Csömöri Bringafesztivál: Minden, ami bringa!

Publish on 02 July, 2019

Címkék

Csömör TV Aktuális: Fontosabb hírek röviden

Leírás

Fejlesztések a faluban: parkosítás az Egészségháznál, elkészült a Pataksétány újabb szakasza, gyalogos és kerékpáros út épült a Laky saroktól a patakig.
Kulturális díjakat adtak át
Felújították Csömör 250 éves szobrát, a Nepomuki Szent János szobrot.

Elkészült az Egészségház belső kertje. A külső terület – az Egészségház és a Szabadság út közti szakasz – parkosítását alvállalkozók bevonásával a Községgondnokság és a Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft. végzi.

Tovább folytatódnak a rekreációs fejlesztések is: a csömöri horgásztó játszóterét a horgászegyesülettel megkötött együttműködési megállapodás keretében visszavette gondozásba az önkormányzat, ahol a teljes játszótér felújítása mellett kulturált mosdót alakított ki a Községgondnokság. Csömörön elsőként felnőtt szabadtéri kondiparkot is telepítettek ide.

Elkészült a Pataksétány új, Jókai és Palotai út közötti szakasza, így most már a Bulgárkertből a Horgásztóig sétálhatunk. A Palotai úti lejárónál új patakhíd is épült.

Elkészült a Laky bekötőút melletti kerékpáros és gyalogos út kiépítése, melyen a Laky saroktól egészen a patakig biztonságos módon futhatunk, sétálhatunk vagy kerékpározhatunk. Az út elejére körtúratáblát és pihenőpadokat helyeztek ki, valamint készül egy lókikötő is. A teljes beruházás önkormányzati önerőből valósult meg.

Folyamatosan szépül a régi Strand tér, ahol felújították és berendezték a kis épületet, így óvodai csoportok, iskolai osztályok kihelyezett órákat is tarthatnak itt. A téren mezítlábas játszóösvényt helyeztek ki, élő fűzfából font kerítést telepítettek, és felújították a régi kutat is.

Elkészült az Erzsébet utca felújítása. A Kossuth utca felújítása az úrnapi körmenet után kezdődhet el.

Kulturális díjakat adott át a képviselő-testület, elismerve az utóbbi időszak különleges kulturális eseményeit.
Trázsi Erzsébet, és az általa vezetett Csömöri Teátristák telt házas nagyszínpadi előadásukért,
Dombrádi Lászlóné néprajzi gyűjteményének kiállításáért,
Bihari Réka és Lencsés Szilvia a kulturális összeesküvés elindításáért, mellyel minden évben egy-egy kulturális célt pártfogolnak. Idei jó ügyük a látássérültek hangoskönyvtárának fejlesztése, melynek első figyelemfelkeltő megmozdulása a Vivicittá jótékonysági futóversenyen volt, ahol a csömöri csapat rekordszámú résztvevővel indult.

Pályázat útján, az A-Híd Zrt. támogatásával felújították Csömör 250 éves szobrát, a Nepomuki Szent János szobrot. A pályázat benyújtója Csányi István, a Mi Kis Falunk Közéleti Egyesület elnöke volt.
Az átadó ünnepségen részt vett Sal László, az A-Híd Zrt. vezérigazgatója, Csányi István, a pályázat benyújtója, a Csömöri Német Nemzetiségi Önkormányzat képviseletében Szikora Judit és Bretz Ágnes, Varga Zoltán Zsolt szobrász, aki a szobor felújítását végezte, valamint Fábri István, Csömör polgármestere.
A felújított szobrot Bokros Levente plébános szentelte fel.

Publish on 18 June, 2019

Címkék

Oldalak