vidcsom

Más Kép - Péterfy Gergely

Meghitt hangulatú, különleges beszélgetéseknek lehetnek részesei, akik a Más Kép író - olvasó találkozókon részt vesznek.

A kortárs irodalom jeles képviselőit vendégül látó klub háziasszonya Huszárik Kata színművésznő, aki kivételes érzékenységgel beszélget vendégeivel.

Huszárik Kata Péterfy Gergely József Attila- és Márai Sándor-díjas íróval beszélgetett.

A rendhagyó módon, maszkban (a közönség számára), és szűkkörű beszélgetésnek a csömöri Petőfi Sándor Művelődési Ház adott otthont.

Angelo Soliman történetéről (Kitömött barbár, regény, 2014)

(…) Ez egy nagyon jól elmesélhető történeti keretet kap azzal, hogy ezt egy XVIII. századi történetben, egy színes bőrűn keresztül, tehát egy nagyon extrém, figyelemfelkeltő történetben, akit ráadásul kitömtek, megnyúznak és kiállítanak egy múzeumban. (…) amitől én azt reméltem, hogy ezt az emberek el fogják olvasni pont ezért, mert ezek a hívószavak. Ja, hogy ez arról szól, hogy az ember magányos a világban? Hagyjál már, nem érdekel. De az, hogy ez egy négerről szól, aki Kazinczy barátja volt, és Bécsben élt, és kitömték… Ja! Mi az? Add csak, elolvasom. Bumfordi a hasonlatom: ez a cukormáz rajta, amitől elolvasod. És amitől mindazt, ami erről szól, azt végül magadévá teszed, végül integrálod. Olyan csáberők vannak ebben a történetben, ami olvastatja magát, ami kíváncsivá teszi az olvasót, és ezen a történeten keresztül azok a léttapasztalatok, amelyek egyébként mindannyiunk számára közösek, azt nagyon érdekesen, nagyon különös fénytörésben lehet elmesélni. És ráadásul van ennek egy nagyon kelet-európai bukéja, amit csak mi ismerünk igazán, itt, Kelet-Európában (…) 40-50 évenként ledarálják az értelmiséget, 40-50 évenként ráesik egy diktatúra Kelet-Európára, 40-50 évenként kerékbe vágják. Gyakorlatilag nincs Kelet-Európában az elmúlt évszázadokban olyan generáció, akinek ne vágnák derékba az életét… (Péterfy Gergely)

A beszélgetéseket a Csömör TV rögzítette.